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AN ACT

RELATING TO PROFESSIONAL LICENSURE; AMENDING A SECTION OF THE

REAL ESTATE APPRAISERS ACT TO PROVIDE FOR REAL ESTATE BROKER

OPINIONS.

BE IT ENACTED BY THE LEGISLATURE OF THE STATE OF NEW MEXICO:

SECTION 1.  Section 61-30-10 NMSA 1978 (being Laws 1990,

Chapter 75, Section 10, as amended) is amended to read:

"61-30-10.  REGISTRATION, LICENSE OR CERTIFICATION

REQUIRED--EXCEPTIONS.--

A.  It is unlawful for any person in this state to

engage or attempt to engage in the business of developing or

communicating real estate appraisals or appraisal reports

without first registering as an apprentice or obtaining a

license or certificate from the board under the provisions of

the Real Estate Appraisers Act.

B.  No person, unless certified by the board as a

state certified real estate appraiser under a general

certification or residential certification, shall:

(1)  assume or use any title, designation or

abbreviation likely to create the impression of a state

certified real estate appraiser;

(2)  use the term "state certified" to

describe or refer to any appraisal or evaluation of real

estate prepared by the person;
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(3)  assume or use any title, designation or

abbreviation likely to create the impression of certification

as a state certified real estate appraiser firm, partnership,

corporation or group; or

(4)  assume or use any title, designation or

abbreviation likely to create the impression of certification

under a general certificate or describe or refer to any

appraisal or evaluation of nonresidential real estate by the

term "state certified" if the preparer's certification is

limited to residential real estate.

C.  A state apprentice real estate appraiser who is

registered but does not hold a license or certificate is

authorized to prepare appraisals of all types of real estate

or real property; provided that such appraisals are not

described or referred to as being prepared by a "state

certified real estate appraiser" holding a residential or

general certificate or by a "state licensed real estate

appraiser"; and provided, further, that such person does not

assume or use any title, designation or abbreviation likely

to create the impression of certification as a state

certified real estate appraiser or licensure as a state

licensed real estate appraiser.

D.  A holder of a license or residential

certificate is authorized to prepare appraisals of

nonresidential real estate; provided that such appraisals are
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not described or referred to as "state certified by a general

certified appraiser"; and provided, further, that the holder

of the certificate does not assume or use any title,

designation or abbreviation likely to create the impression

of general certification.

E.  To perform in federally related transactions,

as referenced in the federal Financial Institutions Reform,

Recovery, and Enforcement Act of 1989, a real estate

appraiser shall, at a minimum, meet the requirements for

licensing as currently defined.

F.  The requirement of registration, licensing or

certification shall not apply to a qualifying or associate

broker as defined under the provisions of Chapter 61, Article

29 NMSA 1978 who gives an opinion of the price of real estate

for the purpose of marketing, selling, purchasing, leasing or

exchanging such real estate or any interest therein or for

the purposes of providing a financial institution with a

collateral assessment of any real estate in which the

financial institution has an existing or potential security

interest.  The opinion of the price shall not be referred to

or construed as an appraisal or appraisal report and shall

not be used as the primary basis to determine the value of

real estate for the purpose of loan origination.

G.  The requirement of registration, licensing or

certification shall not apply to real estate appraisers of
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the property tax division of the taxation and revenue

department, to a county assessor or to the county assessor's

employees, who as part of their duties are required to engage

in real estate appraisal activity as a county assessor or on

behalf of the county assessor and no additional compensation

fee or other consideration is expected or charged for such

appraisal activity, other than such compensation as is

provided by law.

H.  The prohibition of Subsection A of this section

does not apply to persons whose real estate appraisal

activities are limited to the appraisal of interests in

minerals, including oil, natural gas, liquid hydrocarbons or

carbon dioxide, and property held or used in connection with

mineral property, if that person is authorized in the

person's state of residence to practice and is actually

engaged in the practice of the profession of engineering or

geology.

I.  The process of analyzing, without altering, an

appraisal report that is part of a request for mortgage

credit is considered a specialized service as defined in

Subsection M of Section 61-30-3 NMSA 1978 and is exempt from

the requirements of registration, licensing or

certification."                                               


