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SUMMARY 
 

Synopsis of Bill 
 
House Bill 28 creates a certification program for Reserve Officers and authorizes certified 
Reserve Offices to perform law enforcement activities. 
 
FISCAL IMPLICATIONS  
 
DPS provides the following analysis of implementing costs:  “The bill requires the creation of 
new NMAC [New Mexico Administrative Code] reserve officer rules in the areas of reserve 
officer standards for basic certification, standards for maintenance of reserve certification, 
identify funding for the development of a contract for an independent contractor to complete a 
statewide job task analysis for reserve officers, design /development of reserve curriculum for 
basic certification, and the design/development of reserve curriculum for a biennial in-service 
training program.  This would require a significant funding commitment involving a contractual 
funding source for the job task analysis, the amount of which is yet to be determined but is 
estimated to be $250,000.  In addition, maintenance of the new certification process would 
require a minimum of two FTE positions, one FTE for the administrative support of the new 
program and one FTE for instructor support of the program in DPS/TRD.  The resources 
required to develop and maintain the Reserve Officer Act currently do not exist within 
DPS/TRD.  This would add an additional $160K in recurring costs.” 
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The Municipal League suggests the bill may increase the cost of Law Enforcement Liability 
Coverage to localities establishing reserve officer programs. 
 
SIGNIFICANT ISSUES 
 
AGO questions the intent of the phrase “when working with supervision from a full-time” on-
duty officer.  (Section 4, page 3, line 21).  Supervision can be close with the on-duty officer on 
site or an individual back at the office monitoring a situation. 
 
DPS provided an extensive analysis as follows: 
 
“This bill would result in reserve officers achieving equivalent certification, power and authority 
of regular full-time officers with 324 fewer hours of training.   
 
The lack of definition of the content of what training topics the 500-hour training curriculum will 
consist of for reserve officer certification is a significant issue.  The current minimum standard of 
training for certification of law enforcement officers that has been established by the NMLEA 
Board is 824 hours.  This 824-hour curriculum is based on a job task analysis completed on the 
duties and responsibilities of a police officer in New Mexico.  
 
The NMLEA Board would be required to identify the training topics to be eliminated by this bill.  
The concern is that there is not currently a reserve officer job task analysis upon which this 500-
hour standard has been based and therefore DPS/TRD is not in a position to support the 
sufficiency of the 500 hour requirement.  This is also in conflict with NMAC Rule 10.29.9.8 
which requires an 824 hour curriculum for basic certification.  
 
The next area of concern relates to the language of the bill in Section 3, Paragraph E.  This 
language “…has not received a dishonorable discharge from any of the armed forces of the 
United States;” is inconsistent with the language in existing state statute 29-7-6 NMSA, “…has 
not been released or discharged under dishonorable conditions from any of the armed forces of 
the United States.” 
 
The next area of concern relates to the vagueness of Section 3, Paragraph F.  Under 29-7-6-A (5) 
& (6) NMSA, and section 10.29.1.10.A (5) & (6) NMAC, the statute and rules requires that a 
police officer must be examined by a licensed physician and by a certified psychologist.  This 
section of the bill does not specifically require a medical or psychological exam.  The section 
should duplicate the same language as in statute 29-7-6 in order to ensure that a full medical 
exam and psychological evaluation is completed on each reserve officer. 
 
In Section 3, consideration could be given to including a statement about domestic violence 
convictions and exclusion if convicted. 
 
The next area of concern relates to the language of the bill in Section 5, Paragraph B.  This 
language states that the reserve officer training program “…may be taught at a location 
designated by the head of a local law enforcement agency.”  This conflicts with the authority of 
the NMLEA Board.  Under 29-7-7-H, only a state training facility can deliver a program of basic 
law enforcement certification and it must be certified by the director and approved by the board.   
It is also in conflict with NMAC Code under section 10.29.5 which establishes the process of 
approval of regional training facilities. The purpose of this requirement is to ensure that the 
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highest quality of training is delivered by certified staff and that the facility has the appropriate 
classrooms, equipment, driving track, firearms range, obstacle course, and defensive tactics 
training area. 
 
Under Section 5, Paragraph C, the reserve officer standard is set at 50% of that of a certified 
officer.  This does not seem reasonable when they are expected to do essentially perform the 
same job as a certified officer.  Reducing the physical standard for a reserve officer is a safety 
issue for other officers and the public. 
 
The next area of concern relates to the language of the bill in Section 6, Paragraph A, 
establishing a waiver process for achieving reserve certification.  This language conflicts with 
the similar existing certification by waiver rule under 10.29.6 (NMAC).  The conflict is 
substantial.  Under existing NMAC rule, 10.29.6.8(A), “In order to be eligible for certification 
by waiver of basic training, such applicants shall be required to successfully complete a 120-
hour certification by waiver of previous training program in order to demonstrate proficiency.” 
 
The first concern is that a reserve officer applicant that would not be required to meet this 120 
hour training requirement to achieve a certification which otherwise is required of all other 
certification by waiver applicants. 
 
Under existing NMAC rule, 10.29.6.9, “Any applicant who has not been employed as a full-time 
law enforcement officer for a period in excess of eight (8) years must attend the basic police 
officer training program to become certified.” 
 
The second concern is that a reserve officer applicant that would not be required to meet this 
training requirement to achieve a certification which otherwise is required of all other applicants.  
Using the “director’s opinion” as the standard on whether or not to waive the basic training 
program too subjective.   
 
The next area of concern relates to the language of the bill in Section 6, Paragraph B.  This 
language establishes a process and activity that based on our past experience with the Officer 
Transition, program is extremely labor intensive and is in conflict with NMAC Rule 10.29.8. 
 
The concern is that under existing NMAC Code 10.29.8.20, it does not allow credit for “…all 
law enforcement training received…” it only allows credit for completing a “…non-accredited 
police officer basic training academy and it only allows this “…until 1/01/12.”   The bill’s 
language allows a reserve officer applicant to be eligible for training credit for past training not 
allowed under 10.29.8.20. 
 
The next area of concern relates to the language of the bill in Section 6, Paragraph C.  This 
language allows “A person who began service as a reserve officer prior to July 1, 2012 may be 
exempted from the basic law enforcement training program at the director's discretion.  This 
represents a major concern as it enables certification in violation of the standards established 
under 29-7-6 NMSA, and NMAC Codes sections 10.29.8 and section 10.29.9. Using the 
“director’s opinion” as the standard on whether or not to waive the basic training program is 
subjective.   
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The next area of concern relates to the language of the bill in Section 7, Paragraph A.  This 
language states that “The board shall develop in-service law enforcement training courses for 
reserve officers…”  
 
This section and language is a concern because it separates and establishes a separate 
requirement from what has already been established under 29-7-7.1 NMSA and 10.29.7 NMAC 
for all other certified law enforcement officers.  The section should simply reference 29-7-7.1 as 
the in-service training standard. 
 
The next area of concern relates to the language of the bill in Section 4, Paragraph A.  This 
language states that the reserve officer shall have full powers “…when working with supervision 
from a full-time salaried on-duty certified police officer.”  The bill does not provide a definition 
of what is meant by “working with supervision.”  Without a legal definition, agencies would be 
free to determine what this “supervision” means and there would be no method to standardize 
and ensure consistency in its application.  Example:  One agency may determine that supervision 
means that there is a certified officer on duty somewhere in the jurisdiction, but the reserve 
officer works and responds independently to calls, while another agency may require the reserve 
officer to physically be with the certified officer on all calls for service.” 
 
PERFORMANCE IMPLICATIONS 
 
DPS contends “absent additional funding, the efficiency and effectiveness of DPS/TRD would 
be severely and negatively compromised.  Current operations, staffing, and available resources 
are already straining in meeting statutory requirements.” 
 
TECHNICAL ISSUES 
 
AGO expresses Section 3(H) and Section 6(A) use the phrase “basic” training program, which 
can be confused with the same term in Section 29-7-7(B) NMSA 1978 for law enforcement 
officers. 
 
DPS advises the bill has conflicts with Chapter 29-7 NMSA 1978 and the New Mexico 
Administrative Code 10.29.1, 10.29.7, 10.29.8 and 10.29.9. 
 
OTHER SUBSTANTIVE ISSUES 
 
AGO and the municipal question the level of fitness that would be required for reserve officers 
be less than for active officers.  The risk and exposure could be the same so the fitness 
requirements should also be the same to reduce Tort Claims Act file on behalf of officers and 
against the state when an officer gets hurt of suffers a medical conditions. 
 
GAC/amm               


