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Hedth Policy Commission
Board of Medica Examiners
Board of Nurang

Department of Hedlth

SUMMARY

Synopsis of Bill

Senate Bill 77 as subgtituted by the Senate Public Affairs Committee proposes to amend Section 61-6-17
NMSA 1978 (Medical Practice Act) to exempt physicians licensed in another state to treat and order home
hedlth or hospice services for aresident of New Mexico delivered by a New Mexico licensed home and
community support services agency. Any change in the patients condition is to be physcdly re-evauated by
that treating physician in their jurisdiction or by alicensed new Mexico physcian.

Sonificant Issues

The Board of Nuraing staff indicates nurses working in home care and hospice setting have been unable to
carry out the orders of physicians licensed in states other than New Mexico because it was not permitted by
the Medical Practice Act. This bill would alow home hedlth agency nurses and nurses providing hospice
care services to follow the orders of a physician licensed in another date.

Staff from the Department of Health comment the bill would dlow New Mexicans who are patients of
physicians licensed in adjacent states to have home hedlth agency prescriptions written by the patient's
treating out-of-tate physician which can then be carried out by New Mexico home hedth or hospice

agencies.

OTHER SUBSTANTIVE ISSUES
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The Board of Nursing staff comments the Nursing Practice Act was amended severd years ago to ded with
aconcern raised by nurses that patients were traveling to other Sate to obtain medica services. The reason
for this phenomena varied and included mechanisms for payment of services, availability of servicesand
availability of physiciansto name afew. Section 71-3-3(J) NMSA 1978 (Nursing Practice Act) alows
nurses licensed in New Mexico to administer medications and perform treatments prescribed by a person
authorized in this state or in any other state in the United States to prescribe those medications and
treatments. The change proposed by SB77/SPAC is consstent with the Nursing Practice Act and would
solve the most pressing problem, as reported to the Board of Nursing, with isthe current dilemma faced by
home hedlth agency nurses and nurses providing hospice care services. Nurses working in these settings
have been unable to carry out the orders of physicians licensed in a Sate other than New Mexico because it
was not permitted by the Medica Practice Act. Thishill will resolve in part the conflict between the Medica
Practice Act and Nursing Practice Act. However, the language in the Nursing Practice Act remains broader,
alowing nurses to accept orders from a person authorized in any state for any type of service and in any type
of seting.

According to gaff from the Department of Hedlth, there are many border areas of new Mexico where New
Mexicans routinely obtain medica servicesin; an adjacent state. The treating physician may lawfully write
medication prescriptions for their New Mexico patients and the patient can have the prescription filled at
their locd New Mexico pharmacy. For many years, treating physicians could aso write a prescription for
home health or hospice services for their New Mexico patients and such prescriptions would be honored.

Additionaly the Department of Hedlth staff writes that recently the Board of Medical Examiners interpreted
the Medica Practice Act to proscribe such orders as the "unlicenced practice of medicine.” Thus nurses
licensed in New Mexico could not honor the orders for home hedlth care or hospice care for their New
Mexico patientsif the order was written by the patient's treating physician practicing in an adjacent sate,
even though the physcian's order was lawful in the gate where it was written. This resultsin harm and
expense to the New Mexico patients.

Lastly, the Department of Health notes hospice and home hedlth agencies are experiencing difficulty securing
Medicare reimbursement for service when they are ordered by an out-of-state physician based on the scope
of practicein the Medica Practice Act. Thislegidation would remove barriersto ng necessary
services by individuals who elect to have a physician in aborder area. In-home services are the most cost
effective way to meet the needs of individuas who would otherwise be hospitalized or indtitutiondized.

The following comments are from the Hedlth Policy Commisson gtaff:
 *Because of proximity to hedth care, especidly specidty services, in neighboring sates, New

Mexicans not uncommonly obtain care out-of-state. In such cases, home health or hospice care may
be ordered by the out-of-gtate physician, making it difficult for the patient to obtain these services
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when returning home to New Mexico. New Mexicans may aso be required to obtain out-of-state
sarvices when the sarviceis highly specidized and not available in-state or in the case of emergency.

o *Phydcians due to professond ethics and potentid ligbility are reluctant to sgn another physician's
ordersasis currently technically required for a patient with an order for home hedlth or hospice from
an out-of -gtate physician. In generd, physicianswill require an office vist and assessment which
Imposes an additiond burden on an aready ill individua and additiona cogts to the hedlth care system.

e *Thissubstitute should improve access to services, reduce unnecessary costs to the hedlth care
system and minimize burden on patients and potentialy prevent adverse events, if a patient is unable to
obtain ordered care when they return to New Mexico.

e eLicensng standards are comparable in New Mexico asin other states. Because of telemedicine,
regiona referra centers and traditional patterns of care, such as New Mexicans from the southeastern
part of the state going to Texas for care there has been recent increased discussion of national or
regiond licensure of physicians.

o *Texas has recently enacted smilar legidation without known problems and the practice has gone on
informdly in parts of New Mexico previoudy without known problems.

¢ *Sincethisisan exemption from the Medica Practice Act, the Board of Medica Examiners, will not
have authority over the out-of-state physicians and their practice of medicine delivered indirectly
through home heal th/hospice personnel to people in New Mexico. Since these patients are dready
seeking care out-of-gate, this will not change the current leve of oversght, or the fact that individuas
with complaints mugt file them with the board in the gate in which the physcian is licensed.

¢ *Changesin conditions must be physically assessed where the physician islicensed or by a New
Mexico licensed physician. While this diminates the "practice of medicing’ in New Mexico by an out-
of-gate physician, it may impose additiona hardship on the patient. Not uncommonly, the treating
physician of record will discuss patient's conditions over the phone with a home health/hospice nurse
and order changesin treatment, lab work, etc. over the phone. Patients with home health/hospice
orders from out-of-gtate physicians will be required to physically go to see the out-of-state physician
for re-evauation or to seek care from another physician licensed in New Mexico for changesin
condition necessitating a change in orders.

WJIC/njw
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